Warning: stream_get_contents() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 40

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 41

Warning: stream_get_contents() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 40

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 41
"Barlangoljunk!" a Balatonnál!

Barlangolás a Balatonon - ezeket a barlangokat érdemes meglátogatni!

English   Rólunk   Kapcsolat
Kedvenceim közé teszem
 • Hotel Aranysas.

  Hotel Aranysas

  Hotel Aranysas

 • .

 • .

 • .

 • Hotel Aranysas.

  Hotel Aranysas

  Hotel Aranysas Bemutatkozás

 • .

 • .

 • Rendezvények és Programok.

  Rendezvények és Programok

  Alsőörs és Hotel Aranysas

 • .

 • .

 • .


Öt barlang a Balatonnál, amit látni kell!

A Balaton mentén számos olyan hely van, amit érdemes meglátogatni, és egész évben jó lehetőséget adnak egy-egy kirándulásra. A barlangok is ilyenek, szinte egész évben látogathatóak, márciusban pedig a “Barlangoljunk!” kampány keretében lehet őket megtekinteni!

Barlangok a Balatonnál

 

Öt barlang a Balatonnál

 

A Magyar Nemzeti Parkok A "Barlangoljunk!" kampány keretein belül márciusban hazánk különleges barlangjait kívánják megismertetni az érdeklődőkkel, ezért arra gondoltunk, összegyűjtjük azokat a barlangokat, melyek a Balaton környékén látogathatók.

 

Miért érdemes „barlangolni”?

 

 • A föld alatt, egy barlangi séta során érdekes geológiai ismeretekre tehetünk szert. 
 • A barlangok klímája kellemes hűvös levegőjével, magas páratartalmával nagyon jótékony hatással van az emberi szervezetre, felfrissít, feltölt, erősíti a fizikumot.
 • A barlangi túrák során alkalmanként akadályokat leküzdve haladunk egy ismeretlen világban, így egy ilyen kirándulás kiváló önbizalom erősítő program is egyben.


Mivel nem vagyok nagy barlangba járó, és akkor még finoman fogalmaztam, engem személy szerint meglepett milyen jó lehetőségek vannak a környéken a földalatti túrák kedvelői számára, íme!

 

Csodabogyós-barlang (Kép forrása)

 

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

 

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen több mint 6 kilométer, mélysége - 136 m (de a barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik). Egyes – az itt ismertetett túrák által is érintett – szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek stb.) találunk. Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre.

Forrás

 

Lóczy-barlang (Kép forrása)

 

Lóczy-barlang, Balatonfüred

 

A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A város központjától autóval 5 perc alatt, gyalog ½ órás sétával elérhető barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög). A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik. Nem az óriás méretek vagy a dús cseppkőképződmények a jellemzőek, hanem az évmilliókkal ezelőtt leülepedett mészkő rétegződése és az üreg keletkezésére utaló formák.

Forrás

 

Cserszegtomaji-kútbarlang (Fotó: Bézsenyi Zsolt)

 

Cserszegtomaji-kútbarlang, Cserszegtomaj

 

Bonyolult labirintusrendszer a Keszthelyi-hegység DNY-i peremén. Bejárata Cserszegtomaj község területén, 50 m mélységben nyílik. 1930-ban a kút mélyítésekor véletlenül nyílt meg. Az 1980-tól folyó kutatások eredményeként ma már több mint 2300 m hosszban ismert. A viszonylag kicsi - 146 m - horizontális kiterjedésű járatrendszert a feltörő langyos-meleg karsztvizek alakították ki. A falakat beágyazódott pannon páfrány-fossziliák és lenyomatok, szálasgipsz, valamint 2-25 cm átmérőjű foltokban vörös és kék színű hematit és limonit ásványbevonatok, 5-10 cm-es limonit cseppkövek díszítik. A barlang hőmérséklete a hazai átlagnál magasabb, 12,5 0C körüli. A lezárt barlang csak engedéllyel, barlangjárásban gyakorlott személyek számára látogatható.

Forrás

 

Szentgáli-kőlik barlang (Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park fotótár)

 

Szentgáli-kőlik barlang, Szentgál

 

Izgalmas kalandtúrát élhet át a látogató a Déli-Bakonyban, Szentgál határában található Szentgáli-kőlik barlangban, miközben megismerkedik évmilliók változatos földtörténeti eseményeivel és a barlangban évezredekkel ezelőtt élt elődeink életével. A barlang csak szakvezetéssel látogatható. Barlangi túrákat a március 15. és október 31. közötti időszakban, naponta indítanak. Az indított túrák száma naponta legfeljebb 10, ezen belül az alaptúrák maximális napi száma 5, az extrém túrák maximalizált napi száma ugyancsak 5.

Forrás

 

Tapolcai-tavasbarlang (Kép forrása)

 

Tapolcai-tavasbarlang, Tapolca

 

A vizes ág 200 méterét víz alatti reflektorok világítják meg, csónakkal körútvonalon bejárható. A barlang vize 18-20 fokos, a csónakázó rész vízmélysége 70-120 cm, a hőmérséklet a barlangban egész évben 20 fok körüli. A barlangban csónakázásra is lehetőség van. A föld alatti vízivilágot mintegy 20 perc alatt lehet bejárni. A szűkebb-tágabb járatokat megvilágító reflektorok némelyikét a vízszint alatt helyezték el, így a szemfüles látogatók a barlang egyetlen halfaját, a fürge csellét is megpillanthatják. A természeti ritkaság utcai öltözékben, szakszerű vezetés mellett látogatható. 

Forrás

Pannon Csillagda Bakonybélben

Pannon Csillagda Bakonybél

Különleges látnivaló a Balatonon a Pannon Csillagda Látogatóközpont Bakonybélben. A természet és a csillagászat szerelmesei számára kihagyhatatlan programokat kínálnak éjjel-nappal.

Dínópark Veszprémben!

Életnagyságú dinoszauruszok a Veszpérmi Állatkerben!

A Veszprémi Állatkertben mostantól óriási dinoszauruszokkal találkozhatnak az érdeklődők! Biztos, hogy a gyerekek kedvence lesz, látogassatok el ide Ti is!

Templomok Alsóörsön és a környékén

Templomok Alsóörsön és környékén

Bemutatunk nektek néhány Alsóörsön és környékén található templomot, amiket érdemes meglátogatni, ha nálunk jártok. Most a miserendet is megtudhatjátok, így ehhez is tudtok később igazodni, ha szeretnétek.

Balaton az előszezonban

Az előszezon előnyei a Balatonnál

A legtöbb ember csak a főszezonban látogat el a Balatonra, pedig az előszezonban ugyanolyan élvezetes lehet egy balatoni kirándulás. Az idő kellemes, a Balaton gyönyörű, és sehol nincs tömeg! 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Útvonaltervező

Magyarországi és külföldi autós utak tervezése.Eseménynaptár

2020 Július

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

A Herendi Porcelánmanufaktúra

Vannak olyan programok, amelyeket semmiképpen sem szabad kihagyni, ha a Balatonon járunk. Úgy gondolom, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Látogatóközpontja is ezek közé tartozik! 

Paloznak - ismerd meg ezt a települést Alsóörstől 5 percre!

Ismerd meg Paloznakot!

Irány Paloznak! Hallottál már erről a településről? Sokaknak újdonság lehet, pedig Alsóörs és Balatonfüred között található, így aki erre jár, érdemes tennie egy kis kitérőt egy kellemes kirándulásra Paloznakon!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Útvonaltervező

Magyarországi és külföldi autós utak tervezése.