Warning: stream_get_contents() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 40

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 41

Warning: stream_get_contents() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 40

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 41
Minden, ami Balaton! Kedvenceink a magyar tengerhez kapcsolódóan

Minden, ami a Balatonnal kapcsolatos

English   Rólunk   Kapcsolat
Kedvenceim közé teszem
 • Hotel Aranysas.

  Hotel Aranysas

  Hotel Aranysas

 • .

 • .

 • .

 • Hotel Aranysas.

  Hotel Aranysas

  Hotel Aranysas Bemutatkozás

 • .

 • .

 • Rendezvények és Programok.

  Rendezvények és Programok

  Alsőörs és Hotel Aranysas

 • .

 • .

 • .


Balcsi Original - kedvenceink a Balatonról

A Balaton sokak kedvence, népszerűsége már hosszú évtizedek óta töretlen. A magyar tengerhez rengeteg kellemes emlék köt bennünket. Az osztálykirándulások, nyári táborok, a családi nyaralások, a hajókázások, a fesztiválok, és még reggelig sorolhatnánk. Most összegyűjtöttünk néhány balatoni kedvencünket!

Balaton - a kedvencünk

 

BALCSI ORIGINAL – szívemből szólnak a srácok

 

Olvastam egy cikket két reklámszakmában dolgozó srácról. A cikk nagyon megfogott, úgy érzem, a fiúk szívemből szólnak, ezért úgy gondolom, Veletek is megosztom. Török Csaba és Hlavaty Tamás Balcsi Original Clothing néven egy magyar ruhamárkát alapítottak, mert úgy látták, eljött az ideje, hogy a fiatalok körében is egyre népszerűbb Balaton saját brandet kapjon.

 

Mivel szívemből szóltak a srácok, szeretném idézni őket:


Miért épp a Balaton?


„Mert nagyon szerencsések vagyunk, hogy van nekünk egy Balatonunk, és minden jel arra mutat, hogy ez azon kevés dolgok egyike, aminek együtt tudunk őszintén örülni. Emellett úgy tartjuk, hogy a Balaton nemcsak egy hely, hanem életérzés, és mi ezt szeretnénk a ruháink segítségével megragadni.”


Ez a pár gondolat arra indított, hogy összeszedjem Balaton témában azokat a dalokat, verseket, amik a mi nagy kedvenceink.

 

Fotó: Bakos Anett

 

A kedvenc dalunk a Balatonról

 

Ez a zene akárhányszor csak meghallom, táncra csábít. Lehetetlen megunni, és nincs olyan ember, aki ne ismerné az országban. Nagyon fülemászó, vidám, és amint meghallja az ember, elhozza számára azt az életérzést, melyet a Balatonon élhet át. Ez a dal pedig nem más, mint Marót Viki és a Nova kultúr Zenekar Nekem a Balaton a Riviéra című száma. 

 

A kedvenc versünk a Balatonról

 

Ez a csodálatos vers, melyet a Balatonról írt Vajda János igazán elgondolkodtató. részlet A Balaton partján c. versből:


És az a türemlő hullám,
Kis bujár hab mit gagyog?
"Ember, ember, ide nézz rám,
Lettem és már nem vagyok."
És a ringó, kergetőző
Millió hab a tavon,
Váltakozva majd egy bölcső,
Majd meg egy-egy sírhalom.
És ez így megy mindörökkön
Mindörökké, föl-alá.
Így ölelkezik a földön
Születéssel a halál.


Hasztalan a mult, jövendő
Titkait mit keresed?
Feleled, hogy mindakettő
A jelenben csak tied.
A teritett asztal itt áll,
Rajta a sok jó malaszt:
Lesve várva, jön-e több tál?
Még utóbb éhen maradsz...

[1884]

 

Fotó: Répásy Zsolt

 

Egy tanulságos legenda a Balatonról

 

A Balatoni bőség legendája

 

Sok idővel ezelőtt Krisztus urunk és Szent Péter gyalog bejárták a földet, hogy megtapasztalják, hogyan élnek az emberek. Jót is, rosszat is láttak eleget.

 

Vándorlásuk közben eljutottak a mi vidékünkre, s megpillantották a Balatont. Éppen nyugovóra készülődött a nap, de utolsó sugaraival még megvilágította a szelíd dombok, lankák csipkéit, s néhány pillanatig arany hidat vert a víztükörre. Krisztus urunk gyönyörködve állt a kék tó partján, s Szent Péterhez fordulva így szólt: Látod Péter ezt a gyönyörű vidéket? Napsütötte domboldalakon szőlő virul, a mezőn kalász érik, a tóban halak sokasága úszkál - itt biztosan boldogok az emberek. Szent Péter igen fáradt és éhes is volt, nem nézte a tájat, inkább figyelte, mennyit kell még gyalogolniuk, hogy egy falut érhessenek, és végre jóllakhassanak. De az Úr nem sietett. Leült a tó partjára, fáradt lábát a vízbe áztatta, s a kedvtelen Pétert is maga mellé ültette.
Amint így üldögélt, arra jött egy öreg halász. Vállán tarisznya meg egy kulacs lógott. Melléjük érve illendően köszönt: Adjon Isten jó estét!

Adjon Isten neked is! - válaszoltak a vándorok. Messze van e a falu? - kérdezte sietve Szent Péter.

Az bizony messze - felelte a halász -, de itt a kis kunyhóm, szívesen látlak benneteket éjszakára és megosztom veletek szerény vacsorámat, ha meg nem vetitek. Az Úr szeretettel nézte az öreg napsütötte arcát és szelíden kérte: ADJ INNOM!

A halász restelkedve szabadkozott, hogy csak víz van a kulacsában, mert ő szegény ember és nem telik borra, de Krisztus urunk jóízűt ivott a friss vízből. Nyárson sült halat, hozzá barna kenyeret falatoztak, aztán nyugovóra tértek.

Reggel a halász különös fényre ébredt: az egyik vándor feje alatt a párna helyett fényes nap tündökölt, takaróként használt kopott köpenyén a hold és a csillagok ragyogtak. Azt hitte álmodik.

Reggel a vendégek útra keltek. Megköszönték a szállást, a Krisztus urunk megáldotta az öreg halászt jóságáért, hogy kulacsában a víz ezentúl borrá változzék, tarisznyájából sohase fogyjon ki a kenyér, s a Balatonból a sok hal.

Az áldás megfogant. A Balatonból azóta sem fogyott ki a hal, széles e vidéken azóta is vendégszerető emberek élnek, akik szíves szóval, zamatos borral kínálják a hozzájuk betérő szomjas utasokat, mert minden vándorban az Urat vélik fölismerni.

Forrás

 

 

Az ellenállhatatlan, örök kedvenc: A BALATON SZELET! 

 

A Balaton szeletet Diósgyőrön, a Szerencsi Csokoládéban kezdték el gyártani az 50-es évek során, később pedig Győrben folytatódott a csoki gyártása. Az édesség már a kezdetek óta hatalmas népszerűségnek örvend, és ez a siker egészen napjainkig töretlen. Már a szüleink is imádták, és a gyermekeinknek is a kedvenc édességei közé tartozik. 

 

Végezetül pedig a kedvenc Balaton parti településünk: Alsóörs!

 

Alsóörs a Balaton északi partján található, Balatonfüred és Balatonalmádi között. Alsóörs remek kiindulópontja lehet a balatoni kirándulásoknak, hisz rengeteg látnivaló található körülötte. Alsóörs többször is elnyerte már a “Legkedveltebb balatoni üdülőhely” címet, amit kiváló strandjának is köszönhet. A strandtól mindössze 2 percre található Hotel Aranysas pedig szállodai szobákkal és faházakkal várja a nyaralni, pihenni vágyókat! IDE kattintva személyre szabott ajánlatot is kérhetsz alsóörsi szállásra!

 

Nektek van kedvenc művetek, tárgyatok, történetetek, ami a Balatonnal kapcsolatos? smiley

 

(Fejléckép: Forgács Tamás)

Pannon Csillagda Bakonybélben

Pannon Csillagda Bakonybél

Különleges látnivaló a Balatonon a Pannon Csillagda Látogatóközpont Bakonybélben. A természet és a csillagászat szerelmesei számára kihagyhatatlan programokat kínálnak éjjel-nappal.

Dínópark Veszprémben!

Életnagyságú dinoszauruszok a Veszpérmi Állatkerben!

A Veszprémi Állatkertben mostantól óriási dinoszauruszokkal találkozhatnak az érdeklődők! Biztos, hogy a gyerekek kedvence lesz, látogassatok el ide Ti is!

Templomok Alsóörsön és a környékén

Templomok Alsóörsön és környékén

Bemutatunk nektek néhány Alsóörsön és környékén található templomot, amiket érdemes meglátogatni, ha nálunk jártok. Most a miserendet is megtudhatjátok, így ehhez is tudtok később igazodni, ha szeretnétek.

Balaton az előszezonban

Az előszezon előnyei a Balatonnál

A legtöbb ember csak a főszezonban látogat el a Balatonra, pedig az előszezonban ugyanolyan élvezetes lehet egy balatoni kirándulás. Az idő kellemes, a Balaton gyönyörű, és sehol nincs tömeg! 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Útvonaltervező

Magyarországi és külföldi autós utak tervezése.Eseménynaptár

2020 Július

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

A Herendi Porcelánmanufaktúra

Vannak olyan programok, amelyeket semmiképpen sem szabad kihagyni, ha a Balatonon járunk. Úgy gondolom, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Látogatóközpontja is ezek közé tartozik! 

Paloznak - ismerd meg ezt a települést Alsóörstől 5 percre!

Ismerd meg Paloznakot!

Irány Paloznak! Hallottál már erről a településről? Sokaknak újdonság lehet, pedig Alsóörs és Balatonfüred között található, így aki erre jár, érdemes tennie egy kis kitérőt egy kellemes kirándulásra Paloznakon!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Útvonaltervező

Magyarországi és külföldi autós utak tervezése.