Warning: stream_get_contents() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 40

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 41

Warning: stream_get_contents() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 40

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/clients/client1/web26/web/core/fetch-info.php on line 41
Templomok Alsóörs környékén, és a pünkösdi miserend

Szentmise, Istentisztelet pünkösdkor a Balatonon. Templomok Alsóörsön és környékén, a Balaton északi partján

English   Rólunk   Kapcsolat
Kedvenceim közé teszem
 • Hotel Aranysas.

  Hotel Aranysas

  Hotel Aranysas

 • .

 • .

 • .

 • Hotel Aranysas.

  Hotel Aranysas

  Hotel Aranysas Bemutatkozás

 • .

 • .

 • Rendezvények és Programok.

  Rendezvények és Programok

  Alsőörs és Hotel Aranysas

 • .

 • .

 • .


Templomok Alsóörsön és környékén

Bemutatunk nektek néhány Alsóörsön és környékén található templomot, amiket érdemes meglátogatni, ha nálunk jártok. Most a miserendet is megtudhatjátok, így ehhez is tudtok később igazodni, ha szeretnétek.

Templomok Alsóörsön és a környékén

 

Templomok és pünkösdi miserend Alsóörsön és környékén

 

Pünkösd közeledtével, valamint nyáron is sokan kérdezik tőlünk, hol és mikor lehet Szentmisén, Istentiszteleten részt venni a környéken. Alábbi írásunkban ezért a környékbeli templomokról szeretnénk információkat megosztani, melyek némelyike gyönyörű műemlék, így mindenképpen érdemes megnézni, ha a Alsóörsön járunk.

 

Református templom - Alsóörs

 

Minden vasárnap 11:00-kor van Istentisztelet. Az alsóörsi Református templom elől csodálatos kilátás tárul elénk. A templom eredetileg vaskos keresztboltozatos torony nélküli kis szentély volt, mely veszély esetén menedéket nyújtott a falu népének. Feltáró ásatások bizonysága szerint kezdetben falain belülre is temetkeztek. A későbbi századokban bővítették, nyugati végébe tornyot emeltek, csúcsíves kőkeretes bejárati kapuját mai helyére tették. A templom a reformációkor, az 1500-as évek elején került a reformátusok kezére. A XVIII. században cseh-boltozatot emeltek a hajó fölé, miután elbontották a festett fakazettás síkmennyezetet és két, kőoszlopra támaszkodó karzatot építettek. Ezek alját és a padok elejét borították a kazettákkal. 2000-ben vette kezdetét a templom nagyszabású külső, belső fölújítása. A templom déli oldalfalán található falfestény feltárását Felhősi István restaurátor végezte el.

Forrás

 

Kerek templom Balatonfüred

 

Boldog Gizella Királyné Római Katolikus Plébániatemplomban - Alsóörs

 

Miserend: vasárnap és parancsolt ünnepeken reggel 9 órakor kezdődik a Szentmise. Nyári szezonban szombati előesti Szentmise is van a templomban. A templom története: Az egyház 1925-ben telket vett, erre kápolnát emeltek, amelyhez harangláb is tartozott. 1936-ig sekrestyét és paplakást is építettek. 1945-ben a gyerekek számárnak növekedése miatt római katolikus iskolát létesítettek, amelyet helyiség hiányában a kápolnában helyeztek el ideiglenesen oly módon, hogy az oltárt szétnyitható deszkafallal elzárták. 1985 -ben elkezdődött a volt római katolikus iskola, egyben kápolna felújítása és egyidőben a római katolikus templom építése az iskola szomszédságában. A felújítás idején az iskola egyik tantermében folyt az egyházi szertartás. 1987-ben felszentelték az új római katolikus templomot.

Forrás

 

Kerek templom - Balatonfüred

 

Miserend: vasárnap, 11 óra, nyári hónapokban pedig szombatonként 18 órakor is. Balatonfüred egyik emblematikus épületét az 1846-ban elkészült, a Pantheon képére formált Kerek templomot, kupolájáról és alakjáról nevezeték el a helyiek és a fürdőt látogatók. A templom Fruhman Antal tervei alapján készült öt éven át. A tiszta klasszicista stílusnak megfelelően épített kis templom fontos műemléke Fürednek, és az Országos Műemléki Felügyelőség jegyzékében is szerepel. 1988-ban új orgonát kapott - a régi, elhasználódott harmónium helyett - a templom. Az orgonát Paulusz Frigyes orgonaépítő készítette. A kápolna fennállásának 100. évfordulójára kívül és belül megújult a templom.

Forrás

 

Piros templom Balatonfüred

 

Piros templom - Balatonfüred 

 

Miserend: vasárnap 9 és 18 óra (nyári hónapokban: 19:00). A balatonfüredi  piros templom 1927-ben épült neoromán stílusban. Két 35 méteres tornya a város egyik meghatározó jelképe. A füredi plébánia a török korban teljesen elpusztult. A templom alapkövét 1926. októberében rakta le Dr. Rott Nándor püspök. A neoromán stílusú templom 40 méter hosszú, 20 méter széles és 10 méter magas. A főoltárt Kerger Ferenc és Krisztus Király kőből készült szobrát - Kerger Ferenc tervei alapján. Homoray Béla készítette. A mellékoltárok szobrát: Szűzanya és Szent József Krausz (Krasznay) Lajos szobrászművész alkotta.

Forrás

 

Prépostsági templom - Felsőörs

 

Miserend: minden vasárnap 10:30-kor. A Balaton környék legjelentősebb román-kori épülete a felsőörsi prépostsági templom. Eredeti, nyugati homlokzati tornyos, háromhajós templom, amelyhez félköríves szentély-apszis csatlakozik. Eredeti a két egyenes záródású, dongaboltozatos mellékhajója is, 3-3 ikerablakkal. A sekrestyét később, ismeretlen időben építették hozzá. A felsőörsi prépostságot az Örsi család alapította a XII. század végén, és megkezdték építeni a a templomot is, amit a XIII. század elején fejeztek be. A Szent-Mihály oltár felszentelését 1226 - 44 között Bertalan veszprémi püspök végezte. A prépostsági templom eredeti szépségében, kváderkövekből épült hatalmas tornyával, gazdagon díszített félköríves kapuival, az egész épületen végigfutó fűrészfogas és félköríves párkányzatával, Herkulescsomóra kötött oszlopaival Árpád-kori Román stílusú építészetünk világhírű alkotása. 

Forrás

 

Ne feledjétek, a Hotel Aranysas a pünkösdkor már várja a vendégeket! Töltsétek az ünnepi hosszú hétvégét Alsóörsön, a Balaton északi partján! Egyedi ajánlatunkat IDE kattintva kérhetitek! 

Pannon Csillagda Bakonybélben

Pannon Csillagda Bakonybél

Különleges látnivaló a Balatonon a Pannon Csillagda Látogatóközpont Bakonybélben. A természet és a csillagászat szerelmesei számára kihagyhatatlan programokat kínálnak éjjel-nappal.

Dínópark Veszprémben!

Életnagyságú dinoszauruszok a Veszpérmi Állatkerben!

A Veszprémi Állatkertben mostantól óriási dinoszauruszokkal találkozhatnak az érdeklődők! Biztos, hogy a gyerekek kedvence lesz, látogassatok el ide Ti is!

Balaton az előszezonban

Az előszezon előnyei a Balatonnál

A legtöbb ember csak a főszezonban látogat el a Balatonra, pedig az előszezonban ugyanolyan élvezetes lehet egy balatoni kirándulás. Az idő kellemes, a Balaton gyönyörű, és sehol nincs tömeg! 

Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

A Herendi Porcelánmanufaktúra

Vannak olyan programok, amelyeket semmiképpen sem szabad kihagyni, ha a Balatonon járunk. Úgy gondolom, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Látogatóközpontja is ezek közé tartozik! 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Útvonaltervező

Magyarországi és külföldi autós utak tervezése.Eseménynaptár

2020 Augusztus

H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Paloznak - ismerd meg ezt a települést Alsóörstől 5 percre!

Ismerd meg Paloznakot!

Irány Paloznak! Hallottál már erről a településről? Sokaknak újdonság lehet, pedig Alsóörs és Balatonfüred között található, így aki erre jár, érdemes tennie egy kis kitérőt egy kellemes kirándulásra Paloznakon!

A napozás jótékony hatásai

Végre itt vannak a tavaszi napsugarak! Töltődj fel velük!

Végre itt a tavasz, és egyre többet süt a nap! A borongós időjárás után a hangulatunknak és a szervezetünknek is jót tesznek a napsugarak. A cikkből kiderül, milyen jótékony hatásai vannak! Olvassátok el, utána pedig irány a szabadba! 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Útvonaltervező

Magyarországi és külföldi autós utak tervezése.